Poznejme Vysočinu nástroji GIS

S GPS po Vysočině

Hledání pokladů s přístrojem GPS

http://www.geocaching.com

Poklady na portálu geocaching.comZkratka GPS označuje satelitní systém pro určování polohy a navigaci. Byl vyvinut v USA a je provozován americkou armádou. Jeho součástí jsou družice, pozemní řídící stanice a přijímače.

Vlastní přijímače GPS se pomalu stávají běžnou součástí výbavy osobních automobilů. Existují však také turistické GPS přístroje, které si můžete vzít na výlet do přírody a věnovat se např. geocachingu, neboli hledání pokladů.

Geocaching (geokešing) je turistická, navigační a internetová hra. Cache (keš) je označení pro schránku s „pokladem", která je ukrytá na neznámém místě. Souřadnice tohoto místa jsou zveřejněny na internetu. Pomocí GPS máte za úkol tento poklad najít, na místě nálezu se zapsat do sešitku (logbooku) a případně si něco z obsahu schránky vybrat a naopak něco nového vložit. Po návratu domů svůj nález zaznamenáte na internetu.

Nejčastějšími místy výskytu pokladů jsou duté kmeny stromů, staré pařezy, dutiny ve skalách. Aby byl poklad chráněný předmudly", tedy všemi kolemjdoucími, kteří o něm nemají ani tušení, je nutné jej po nalezení opět důkladně zamaskovat.

Pokud chcete získat souřadnice pokladu, musíte se nejprve zdarma zaregistrovat na oficiálním webu věnovanému geocachingu - http://www.geocaching.com. Po přihlášení si můžete stáhnout soubor se souřadnicemi přímo do přístroje GPS, přečíst si informace o místě jeho uložení, obtížnosti nalezení pokladu i náročnosti terénu v jeho okolí. Nechybí ani nápověda, pokud se vám nebude dařit poklad nalézt.

Ve schránce s pokladem můžete někdy nalézt tzv. Travel bug  (cestující brouk) nebo Geocoin (mince). Ty nejsou určeny pro výměnu, ale slouží k tomu, aby cestovaly po světě. Na obou se nachází identifikační kód, který zadáte na webu http://www.geocaching.com a zjistíte, odkud a kam má nalezený předmět cestovat. Poté je na vás, abyste jej přemístili do schránky blíže k cíli.

Místa výskytu pokladů si také můžete zobrazit na mapě, např. na portálu http://www.geocaching.com/seek/gmnearest.aspx. Po zadání lokality (česká sídla je nutno zadávat bez diakritiky) se na mapě objeví ikony všech pokladů, které jsou uloženy v okolí hledaného sídla.

Máte-li GPSku, rozhodně neváhejte a zkuste alespoň jedno odpoledne vyjít do přírody a geocaching vyzkoušet. Uvidíte, že to nebude odpoledne poslední!

buk
přečteno: 12600x

zobrazit rozvržení pro tisk 

 

Přístupů:  185815. [více]

Grafický návrh a realizace: TFSoft
Powered by TF-Wmake 1.5.9, © TFSoft 2007
Processing took 0.032 seconds.