Poznejme Vysočinu nástroji GIS

Průmysl kraje Vysočina

Těžba a energetika Zpracovatelský průmysl Zaměstnanost

Těžba nerostných surovin

Kraj Vysočina je poměrně chudý na nerostné suroviny. Netěží se zde žádná paliva. V kategorii nerudných surovin je nejdůležitější těžba stavebního kamene (např. žuly). Velké kamenolomy jsou v okolí Telče (mapa) a Lipnice nad Sázavou (mapa).

Víte, že...

Bohatá ložiska stříbrné rudy, která se v Jihlavě těžila, zajistila městu v minulosti nebývalou prosperitu. Ve 13. století se na jistou dobu stala Jihlava největším sídlem Moravy. Pozůstatkem těžby je pětadvacetikilometrová síť až třípatrových katakomb pod městem.

Jaderná elektrárna DukovanyEnergetika

Největším energetickým podnikem Vysočiny je jaderná elektrárna Dukovany (mapa), která dodává do sítě asi pětinu veškeré elektrické energie vyrobené v Česku. Nachází se asi 30 km jihovýchodně od Třebíče. V elektrárně pracují 4 reaktory, výkon každého z nich by se měl díky modernizaci od roku 2012 zvýšit na 500 MW. V areálu elektrárny je také sklad vyhořelého jaderného paliva a úložiště nízko a středně radioaktivních odpadů.

V sousedství Dukovan na řece Jihlavě se nachází přečerpávací vodní elektrárna Dalešice (mapa) s vyrovnávací nádrží Mohelno (mapa). Elektrárna Dalešice však vyrábí energii pouze v době energetických špiček, kdy proudí voda z horní nádrže do vyrovnávací a v noci je přečerpávána zpět.

Hlavním obnovitelným zdrojem energie na Vysočině je biomasa (zejména dřevní odpady, obilní a řepková sláma). V kraji Vysočina je biomasa nejpoužívanějším pevným palivem, ve srovnání spotřebovaného množství dokonce předstihuje hnědé uhlí. Dřevo je využíváno především pro podnikové kotelny a výtopny.

V Kraji Vysočina se nachází také několik menších větrných elektráren (u obcí Věžnice, Pavlov a Kámen) o celkovém výkonu asi 12 MW.

 

 

buk
přečteno: 41980x

zobrazit rozvržení pro tisk 

 

Přístupů:  159950. [více]

Grafický návrh a realizace: TFSoft
Powered by TF-Wmake 1.5.9, © TFSoft 2007
Processing took 0.035 seconds.